Feng Shui – kinesisk inredning

Feng shui började som en pseudovetenskap för 3000 år sedan i Kina. Den sa att världen är full av en osynlig livsenergi, qi. Den lade fokus på de fem elementen och hur växter, djur och människor påverkades av naturen. Detta har slutligen blivit ett sätt att inreda sina hem medan i hemlandet är detta mycket likt daoism och tas på mer allvar.

Feng ShuiFeng shui handlar, i inredningstermer, om att dekorera och inreda sitt hem på rätt sätt för att få bättre energiflöde i hemmet. Detta ska i sin tur leda till mer lycka och välgång inom de olika områdena som feng shui sägs hjälpa: karriär, kärlek, vänskap, tur, hälsa och så vidare. Det finns nio faktorer som påverkar livsenergin varav några är tid, färger, magnetism och former.

I sin enklaste form delar man in sitt hem i nio exakt lika stora rutor. Man tar reda på vilka rum som pekar åt vilket väderstreck och inreder därefter. Till exempel representerar norr ägarens karriär. Dess färger är blå och svart och elementet är vatten. I det här rummet är det därför gynnsamt att inreda i de två färgarna och ha former och bilder som liknar vatten. Därefter måste man även räkna ut åt vilket håll man ska sitta/ligga för att inte bli negativt påverkad av energin.

För utövare kallas det här för vetenskap, men än så länge finns det inga som helst belägg för att feng shui fungerar.

Comments are closed.