Vilka lampor ska man använda?

glödlampor_110870342

Det finns flera olika lampor som alla är bra på olika saker vilket kan göra det svårt att veta vad man ska välja när man ska köpa en ny lampa. Den gamla glödlampan är mer eller mindre föråldrad och det finns flera andra nya lampor som presterar mycket bättre. I texten nedan kan man läsa om dessa lampor samt vilka av dem som man bör använda.

En av de mest effektiva ljuskällorna idag är så kallade LED-lampor som är cirka 5 gånger så energieffektiv som en vanlig glödlampa. LED-lampor är ett bra val om man vill satsa på miljön och samtidigt spara lite pengar. Ljuset från LED-lamporna ger inte ifrån sig någon värme vilket gör dessa lampor perfekta runt känsliga föremål som kan reagera på värme.

Halogenlampan är den lampa som är mest lik en vanlig glödlampa och har ett naturtroget ljus som känns mer varmt och levande än andra ljus. Ett vanligt användningsområde för halogenlampor är i kristallkronor.

Ett av de mer populära alternativen är lågenergilampan som vanligast används i hushåll men kan också användas utomhus. Fördelen med lågenergilampan är att den inte drar lika mycket energi som en vanlig lampa vilket gör den mer miljövänlig än de gamla glödlamporna.

 

Comments are closed.